Het laatste NieuwsWinnaars Architectuurprijs Kortrijk 2022

Dank aan alle inzendingen voor de Architectuurprijs Kortrijk 2022 en proficiat aan de winnaars!

  • Laureaat: Minister Liebaartlaan 18
  • Publieksprijs: Elzenlaan 4

De prijzen werden uitgereikt door Schepen Wout Maddens en juryvoorzitter Bram Aerts van TRANS architecten.


Uitreiking Architectuurprijzen 2022

donderdag 20 oktober om 19u stipt !
Budafabriek, Dam 2 in Kortrijk


Uitreiking prijs van de jury en de publieksprijs in het bijzijn van Bram Aerts, oprichter en partner van TRANS architecten.
Wij bedanken iedereen om te stemmen en nodigen jullie graag uit om er bij te zijn.

De Architectuurprijs Kortrijk is een organisatie van AK (Architectuur Kortrijk) en ABEKO (Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk) in samenwerking met de stad Kortrijk.
Ook bedanken we graag onze partners ROTARY KORTRIJK en PUBLIUS ADVOCATEN !Persvoorstelling Architectuur Kortrijk Publieksprijs 2022

22 september 2022

Op donderdag 22 september stellen we samen met Abeko en Stad Kortrijk onze wedstrijd en de 8 genomineerden projecten voor aan de pers. Alle geselecteerde projecten zijn online te bekijken op de website www.kortrijkarchitectuur.be en in de tentoonstelling aan de Broelkaai in het centrum van Kortrijk. Stemmen voor de publieksprijs kan nog altijd.Architectuur Kortrijk Publieksprijs 2022

15 augustus 2022

Naast de winnaar van de jury geven we ook het publiek de kans om op hun favoriete project te stemmen.
Stemmen voor de Architectuur Kortrijk Publieksprijs kan tot 20 oktober 2022.Architectuurprijs
Kortrijk 2022

maart 2022

ARCHITECTUURPRIJS KORTRIJK 2020
erfgoed – renovatie –  nieuwbouw

Vele eigenaars uit Kortrijk hebben recent boeiende architectuurprojecten gerealiseerd. Kranen voor bouwprojecten hebben wij overal in Kortrijk boven de daken zien uitsteken en laten ons weten dat er veel gebouwd en verbouwd wordt. Ook heel wat erfgoedpanden schitteren na een zorgvuldige restauratie en/of herbestemming terug als nooit tevoren.

Er zitten vele pareltjes bij evenwel bij de bevolking van Kortrijk te weinig bekend zijn En dat is jammer, want ze kunnen een voorbeeld vormen voor nieuwe bouwprojecten. Ze laten zien welke eigenaars de durf hebben om kwaliteit te willen en welke architecten daar een goed antwoord op kunnen formuleren.

Daarom willen dergelijke kwalitatieve projecten meer bekendheid geven. Dit doen we door de ‘ARCHITECTUURPRIJS KORTRIJK 2022’ te organiseren .

Eigenaars en architecten kunnen één op meerdere projecten insturen voor 1 juni 2022 op het e-mailadres info@architectuurprijskortrijk.be.
U vindt het wedstrijdreglement en inschrijvingsformulier op www.architectuurprijskortrijk.be.

 


Joined forces

februari 2022

Ttwee organisaties die begaan zijn met architectuur en de beeldkwaliteit van de stad bundelen de krachten. ak (Architectuur Kortrijk)) reikte reeds drie keer een prijs uit (in 2013,2016 en 2019) en publiceerde twee boeken (Nieuw leven in de fabriek/10 Kortrijkse fabriekswoningen en Anders in de rij/gedurfde stadwoningen in Kortrijk).

En ABEKO (Adviesraad Bouwkundig Erfgoed Kortrijk) zet zich sinds 2014 actief in voor het behoud en de herwaardering van waardevol bouwkundig erfgoed in de stad en organiseerde in 2019 een Erfgoedprijs onder de naam ‘het Gulden Pand’.

Omdat beide initiatieven mekaar overlappen hebben wij besloten om voortaan samen te werken aan één ‘ARCHITECTUURPRIJS KORTRIJK’. Deze gaat evengoed over erfgoed, renovatie als nieuwbouw.

 

 
 
 
 Nieuwe naam
nieuw logo

januari 2022

"Kortrijk Heritage" heet vanaf nu "Architectuur Kortrijk"

Een volledig nieuwe stijl maarmee we nog sterker als voorheen willen inzetten om vernieuwende, beeldbepalende, kleinschalige en duurzame architectuur in Kortrijk te bevorderen.

 
 


Werken aan het
ak House #01
in stroomversnelling.

maart 2021

De ramen zijn met vakmanschap opgemeten door onze sponsor, Landmetersbureau Callens. De ramen, het pronkstuk van het project van Aires Mateus, worden nu geproduceerd door sponsor Allaert Aluminium.  

Daarmee komt ons project in een stroomversnelling.

 


In memoriam Jaques Laverge, stichtend lid Kortrijk Heritage, nu Architectuur Kortrijk.

30/11/2020

Ere-senator Jaques Laverge zette als een van de stichters met raad en daad zijn schouders onder de Kortrijk Heritage-projecten. Jammer genoeg kon hij door een slepende ziekte steeds minder op de voorgrond treden. Toch bleef hij met veel enthousiasme de initiatieven van de nieuwe trekkers steunen.

We zijn dankbaar voor de mooie jaren samen

Rust zacht, goede vriend.
 

Fotografie Christian Martijn
 


Verbouwingen eerste ak House #01 volop aan de gang.

11/2020

Als je al eens in de buurt van het Sint-Amandsplein in Kortrijk fietst zal je ongetwijfeld gezien hebben dat we volop bezig zijn met de verbouwingen van ons ak HOUSE #01.
De ruwbouw is zo goed als afgerond en de nieuwe vormen van deuren en ramen zijn zichtbaar.

Fotografie Gerald Van Rafelghem

Meer beelden

 


ak HOUSE #01 in de pers!

20/02/2020

Ons eerste project, ak HOUSE #01 werd vandaag voorgesteld aan een talrijk opgekomen pers: 

 


Fotografie Gerald Van Rafelghem

 

 


Architectuurprijs Kortrijk 2019 in de pers

20/01/2020

Onze Architectuurprijs Kortrijk in de media:


Fotografie Gerald Van Rafelghem

Sfeerbeelden van de uitreiking

 


And the winner is....

17/01/2020

De winnaar van de derde Architectuurprijs Kortrijk is Safari Studios van de Kortrijkse electorrockgroep Goose met Steven Vandenborre als architect. De prijs werd uitgereikt door een jury onder leiding van toparchitect David Van Severen. Een oude opslagplaats aan de Magdalenastraat werd met veel respect en met minimale maar ijzersterke ingrepen nieuw leven ingeblazen. In 2022 volgt de vierde prijskamp.

'Creatief droomhuis' van Goose en architect Steven Vandenborre

Beeld: Tim Van De Velde

 

Sfeerbeelden van de uitreiking